Kot smo poročali aprila 2023, smo lansko leto na Goričkem nabrali semena več vrst rastlin ter iz njih letos vzgojili sadike za obnovo suhih travnikov z orhidejami.

V drugi polovici maja smo sodelavci Javnega zavoda Krajinski park Goričko ter DOPPS-a na dva recipientska travnika posadili skupaj 720 sadik enajstih različnih vrst, med drugim tudi treh vrst klinčkov, ki se pojavljajo na tamkajšnjih zakisanih tleh – navadnega Dianthus carthusianorum, deltastega D. deltoides in srhkega D. armeria. Stanje sadik smo preverili sredi junija in se močno razveselili, saj so vidno zrasle in bile videti zelo vitalne. Zasluge za to ima zagotovo neprestan dež v maju, ki jih je v najbolj ranljivem obdobju ukoreninjanja redno zalival.

Poleg omenjenih 11 vrst nam jih je kalilo še deset, ki pa maja še niso bile dovolj velike za presaditev. Te bomo bodisi jeseni presadili bodisi sadike uporabili za pridelavo večje količine semena, ki ga bomo naslednje leto posejali na recipientske travnike. Slednja možnost je verjetnejša, saj bo sicer sadike v majhnih sadilnih celicah zelo težko obdržati žive preko vročega poletja.