Z lanskim zelo uspešnim nabiranjem semen na travnikih je bila opravljena šele polovica dela. Druga polovica pa se je pričela jeseni, saj je bilo treba do letošnje nabiralne sezone vseh okoli 3200 nabirkov iz leta 2023 posušiti, očistiti, zapakirati v aluminizirane vrečke in shraniti pri zelo nizki temperaturi.

Čiščenje je potekalo v dveh stopnjah: v prvi smo nabirke očistili na grobo (npr. z drgnjenjem na narebrenih gumah in presejanjem na sitih), v drugi pa na fino s pomočjo naprave za prepihovanje semen (angl. seed blower), sit z odprtinami različnih dimenzij in pincete. Izkazalo se je, da je čiščenje semen skoraj tako zamudno kot njihovo nabiranje. Poleg samega odstranjevanja nečistoč je namreč mnogokrat treba preverjati, ali so semena sploh zrela in nepoškodovana, da bodo lahko kalila. Pri tem preverimo njihovo barvo, polnost, s pomočjo ročne ali stereolupe pa tudi prisotnost luknjic ali poškodb, ki nastanejo zaradi žuželk.

Med nabiranjem na terenu se včasih osnovnemu nabirku ponesreči primešajo tudi semena kakšne druge vrste, tako da med čiščenjem odstranimo tudi ta. Do sredine marca 2024 smo uspeli na fino očistiti vse nabirke, zatorej bomo v novo nabiralno sezono, ki se bo začela konec maja, vstopili brez »dolgov« iz prejšnjega leta. Ekipo Kmetijskega inštituta pa v nadaljnjih nekaj tednih čaka še tehtanje in razdeljevanje nabirkov na polovico, zato da bomo lahko del semen shranili v njihovi semenski banki, del pa v duplikatu v Naravnem rezervatu Ormoške lagune.