Med 3. in 5. majem smo partnerji projekta LIFE FOR SEEDS opravili tretjega od štirih načrtovanih obiskov tujine v okviru mreženja s tematsko sorodnimi projekti. Obiskali smo park Portofino, ki leži okoli 30 km vzhodno od Genove v italijanski pokrajini Ligurija. Tam je eno od projektnih območij projekta LIFE Orchids (LIFE17 NAT/IT/000596), na katerem so vzpostavili več mikrorezervatov za orhideje.

LIFE for Seeds

Njihovo upravljanje je podrejeno ekološkim potrebam tarčnih vrst orhidej, med katerimi je tudi endemična vrsta Orchis patens, ki cveti rožnato. Njena globalna razširjenost je nenavadna, saj jo najdemo le v Liguriji in Alžiriji. V Liguriji se pogosto križa z rumeno cvetočo provansalsko kukavico Orchis provincialis, križanci pa so bolj »fit« kot Orchis patens.

Poleg vzpostavitve in vzdrževanja mikrorezervatov je eden glavnih ciljev projekta vzgoja 3600 sadik oziroma gomoljev devetih vrst orhidej, ki jih bodo posadili v mikrorezervate. Večino orhidej vzgajajo na agarju brez uporabe mikoriznih gliv. To se je izkazalo za zelo zahtevno, saj nekatere vrste zelo nerade kalijo, prav vse pa do stanja, primernega za presaditev v naravo (praviloma v obliki gomolja), potrebujejo dve ali tri leta. Navdušenje nad cvetočim Bertolonijevim mačjim ušesom Ophrys bertolonii, presajenim na travnik v obliki gomolja dve leti nazaj, je bilo torej več kot razumljivo!